Изтеглянето на оставката на Михайлов стана факт минути след като в

...
Изтеглянето на оставката на Михайлов стана факт минути след като в
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ се надцакваха с оттегляне на оставки в НЗОК: Парламентът освободи управителя

Изтеглянето на оставката на Михайлов стана факт минути след като в пленарната зала беше изненадващо вкарана точката за освобождението на шефа на НЗОК Станимир Михайлов.

Той подаде оставка дружно с подуправителя Момчил Мавров в края на ноември 2023 година ПП-ДБ и ГЕРБ първо се скараха около избора на двамата, откакто първите избраха Михайлов за шеф, а вторите избраха Мавров за подуправител. В последна сметка тогава потушиха напрежението, като се споразумяха и двамата да подадат оставки и те бяха факт часове по-късно.

Двамата - шеф и подуправител в оставка, продължиха да ръководят Касата до през днешния ден, когато в залата с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отстраниха от поста му шефа на НЗОК Станимир Михайлов. От ПП-ДБ стачкуваха, че Михайлов я е отдръпнал и е подал заявление за това в деловодството на Народно събрание в 10:12 часа тази заран.

Управителят в оставка пристигна в пленарната зала и изиска да приказва, само че не му беше обещано правото да изрази волята си, упрекнаха от ПП-ДБ. И заключиха, че промяната му ще докара до ръководство на ГЕРБ на парите за здраве.

От ГЕРБ пък отвърнаха, че ПП-ДБ са принудили Михайлов да отдръпна оставката си.

" Това, което се случи преди няколко минути, показва по какъв начин работи мафията. Така работи задкулисието. Българските жители би трябвало да схванат кой принуди Станимир Михайлов да си отдръпна оставката. Кой му се обади по телефона? Някой в тази зала го накара ", разяснява ръководителят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. 

В последна сметка оставката на Михайлов беше гласувана от 116 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия .

Има Такъв Народ и " Възраждане " не участваха във вота, откакто от ПП-ДБ ги упрекнаха, че са в колаборация с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Никой не е съобщил, че ще има изключителна точка ", съобщи преди вота Настимир Ананиев. Той оповести, че през вчерашния ден следобяд след съвещанието на здравната комисия незабавно е изтеглил оставката си и подуправителят на НЗОК Момчил Мавров. И упрекна Има Такъв Народ и " Възраждане, че работят за ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Подуправителят през вчерашния ден се отхвърля от оставката. Противно на това точката се вкарва ", реагира и Искрен Митев. И се обърна към поддръжниците на Има Такъв Народ и " Възраждане ": " Всеки път, като си помислите, че Има Такъв Народ и " Възраждане " са опозиционни, да знаете, че те ще гласоподават каквото им кажат Пеевски и Борисов ", съобщи депутатът от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че точката е включена за разглеждане и оставката би трябвало да бъде гласувана, а от Има Такъв Народ заявиха, че няма да вземат участие във вота.

След гласуването съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков упрекна, че протичащото се в Народното събрание " стартира да намирисва на тирания ". " Михайлов е тук, в залата. Да каже - това ли е неговата воля, или не ", съобщи Петков и посочи, че шефът на Здравната каса я е декларирал документално, само че " не му дават да бъде изслушан ".

" Председателят не се съобрази. Г-н Михайлов беше в залата и искаше да съобщи каква е фактически неговата воля ", съобщи Мирослав Иванов и упрекна Росен Желязков, че по най-бързия метод е приложил процедурата с къси диспути и бързо гласоподаване. От ПП-ДБ подсетиха, че казусът е еднакъв с отстраняването на Цветан Цветков от Сметната палата, като допуснаха, че още веднъж Конституционен съд ще възвърне на поста му Станимир Михайлов, както е станало и с Цветков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР